IKA logo

Dokumentasjon om din eiendom

Dokumentasjon om din eiendom

Det finnes flere kilder som kan inneholde dokumentasjon om din eiendom. De viktigste kommunale kildene er byggesaksarkivene. Mange kommuner har digitalisert disse og de er tilgjengelige gjennom deres nettsider. Tinglyste dokumenter kan du få gjennom Kartverket og hos Arkivverket. Arkivverket har lagt ut mye slik dokumentasjon på Digitalarkivet.

 

Byggesaksarkivene

Disse inneholder tegninger av boliger, inkludert plan- og fasadetegninger. Du kan også finne søknader og korrespondanse. Merk at arkivene kun inneholder dokumentasjon av det som har vært søknadspliktig. Byggesaksarkivene har dokumentasjon om bygg fra begynnelsen av 1900-tallet og fram til i dag. Ta kontakt med den aktuelle kommunen for mer informasjon.

 

Kommunale bygg

I eiendomsarkivene kan vi kan ha tegninger av kommunale bygg, slik som skoler, sykehjem og kommunehus.

 

Bygningsrådet

Kommunalt råd som avgjorde søknader om byggetillatelse, og som gjennom bygningskontrollen så etter at bestemmelsene i bygningsloven ble fulgt. Inneholder stort sett reguleringsplaner og bygningsinspeksjoner, men kan også ha dokumentasjon om den enkelte bolig.

 

Småbruk- og Boligbanken/-nemnda

Ble opprettet i 1915 og innlemmet i Statens Landbruksbank i 1966. I disse arkivene finner du søknader om lån til bolig eller andre bygg. Det kan også finnes tegninger og annen dokumentasjon om den enkelte bolig.

 

Ligningsprotokoller

I ligningsprotokollene kan du finne informasjon om bygninger og boligtakster.

 

Flyfoto

Gjennom å se på eldre flyfoto, kan du se hvordan huset så ut tidligere.  Les mer om kommunenes flyfoto under våre fotosamlinger.

Arkivene vi har kan du få låne på vår lesesal. 

Dokumentasjon om din eiendom hos andre

 

Grunnboka

Et offentlig register over tinglyste rettigheter og heftelser i fast eiendom og borettslagsandeler. Hos Kartverket kan du sjekke heftelser på en eiendom, få innsyn i eiendomsinformasjon, og se hva som er tinglyst. Dokumenter som er eldre enn 1950 oppbevares hos Arkivverket og er tilgjengelig på Digitalarkivet.

 

Branntakster

En forordning fra 1767 påbød brannforsikring for huseiere i byene og ga samtidig huseier på landsbygda anledning til å tegne forsikringer. Disse takstforretningene kan gi rike bygningshistoriske opplysninger. Materialet er digitalisert og tilgjengelig på Digitalarkivet.

Bruk vårt kontaktskjema dersom du har spørsmål.