IKA logo

Utforsk arkivene

Utforsk arkivene

En av våre viktigste oppgaver er å oppbevare og tilgjengeliggjøre eldre arkiv for våre eiere. De fleste arkivene er fra kommunale virksomheter, men vi har også arkiv fra private virksomheter og privatpersoner. Kommunalt arkiv overføres som regel fra kommunene til oss når det er om lag 25-30 år gammelt.

 

Arkivportalen

Vi har en katalog over mesteparten av arkivmateriale som oppbevares i våre magasiner. Etter hvert skal store deler av denne katalogen være søkbart på Arkivportalen. Mye er allerede søkbart i Arkivportalen i dag, men det er også mulig å søke i den eldre arkivkatalogen til IKA.

Kontakt oss om det er noe du ute etter som du ikke finner i Arkivportalen eller i den eldre arkivkatalogen til IKA.

 

Digitalisert arkivmateriale

Dette er en oversikt over digital arkivkatalog og tilgjengeliggjort skannet arkivmateriale.

Arkivportalen (katalog)

Digitalarkivet (skannet)

Rogaland fylkeskommune Rogaland fylkeskommune
Bjerkreim kommune Bjerkreim kommune
Bokn kommune Bokn kommune
Eigersund kommune Eigersund kommune
Gjesdal kommune Gjesdal kommune
Haugesund kommune Haugesund kommune
Haugesund kommune folketellinger
Hjelmeland kommune Hjelmeland kommune
Hå kommune Hå kommune
Karmøy kommune Karmøy kommune
Klepp kommune Klepp kommune
Kvitsøy kommune Kvitsøy kommune
Lund kommune Lund kommune
Randaberg kommune Randaberg kommune
Sandnes kommune Sandnes kommune
Sauda kommune Sauda kommune
Sokndal kommune Sokndal kommune
Sola kommune Sola kommune
Strand kommune Strand kommune
Suldal kommune Suldal kommune
Time kommune Time kommune
Tysvær kommune Tysvær kommune
Utsira kommune Utsira kommune
Vindafjord kommune Vindafjord kommune

Bruk vårt kontaktskjema dersom du har spørsmål.

Kommunale arkiv

Kommunale arkiv er skapt av kommunen eller kommunale virksomheter. Det er for det første arkiv etter politiske styringsorgan som kommunestyre, fylkesting, og utvalg, råd og nemnder som har fått delegert myndighet. For det andre er det arkiv etter de ulike kommunale oppgavene og funksjonene kommunen har eller har hatt. Det kan for eksempel være arkiv etter skoler, barnehager, tannlegekontor, helsestasjoner, sykehjem, sosialkontor, byggesak og kulturavdeling.

Eldre kommunalt arkivmateriale er omfattende og mangfoldig. Papirarkiv er delt opp i arkivserier. Under ser du eksempler på de mest vanlige arkivseriene.

  • Møtebøker (referater fra møter i politiske styrer, råd, nemnder og utvalg, men også administrative vedtak er organisert under her )
  • Kopibøker (kopier av utgående brev)
  • Journaler (kronologisk oversikt over inn- og utgående brev)
  • Saksarkiv (saksdokumenter og korrespondanse)
  • Spesialarkiv (arkivmateriale som er unikt for en type arkivskaper, vitnemålsprotokoller på ungdomsskoler eller skattelister på likningskontorer)
  • Personarkiv (for eksempel personalmapper, elevmapper og klientmapper )
  • Regnskap og budsjett

 

Privatarkiv

Privatarkiv er skapt av private aktører.  I våre magasin har vi privatarkiv etter organisasjoner, foreninger og lag, noen bedrifter, institusjoner, personer og fotosamlinger. Dette er arkiver som er ulike, både når det gjelder opphav, omfang og struktur.

Offentlige virksomheter, som for eksempel kommuner, fylkeskommuner og stat, er pålagt å bevare arkivene sine etter arkivloven. Arkiv etter private aktører er normalt ikke omfattet av arkivloven. Private aktører som utfører tjenester på vegne av det offentlige, kan bli pålagt å bevare arkiv dersom dette er avtalt.

Arkivverket har et nasjonalt ansvar for privatarkiv og skal blant annet holde oversikt over verneverdige privatarkiv. De har laget en nasjonal bevaringsplan for privatarkiv, som kom i 2020. IKA har i tillegg utarbeidet en bevarings og samhandlingsplan for privatarkiv i Rogaland i 2022.

Privatarkiv er viktige for å sikre en helhetlig samfunnsdokumentasjon. Derfor er det viktig at også disse arkivene blir tatt vare på og tilgjengeliggjort. I dag så er det variert og tilfeldig hva som er bevart. Flere kommuner har samlet flere privatarkiv som er nært knyttet til lokal forvaltning, som idrettslag, ungdomslag, 17. mai-komiteer, avholdslag, politiske parti og bygdeblad.

 

Tilgang

I utgangspunktet er alt offentlig arkiv fritt tilgjengelig for publikum. Unntaket til dette er materiale som er underlagt taushetsplikt, jf. forvaltningsloven § 13. Taushetsplikten bortfaller normalt etter 60 år, men for barnevern- og adopsjonssaker bortfaller den ikke før det er gått 100 år. For helseopplysninger er det evig taushetsplikt, så lenge det ikke gjelder egen helse. Det er mulig å søke forskerinnsyn i disse arkivene.

Du har selvsagt tilgang til din rettighetsdokumentasjon, det vil si dokumentasjon om din egen oppvekst, skolegang eller helse.

Sidestolpe

Aktuelt fra IKA

IKA stengt torsdag 9. februar

IKA holder stengt torsdag 9.februar på grunn av internt arrangement, dersom dere ønsker å låne noe på lesesalen denne dagen så må dere ta kontakt innen kl. 1400 dagen før.…

AKSESS

AKSESS er et nytt, uavhengig kulturtidsskrift om arkiv og dokumentasjonsforvaltning. Tidsskriftet skal drive kritisk journalistikk og gi rom til refleksjon, debatt, erfaringsdeling og underholdning. Målet er å nå ut til hele sektoren og på den måten bidra til å utvikle og binde feltet sammen, men også å bidra til å synliggjøre verdien av arkiv for […]…

Åpningstider jul og nyttår

IKA har åpent som normalt i romjulen fra og med 27. desember til og med 30. desember. Besøkende til lesesalen må imidlertid bestille arkivsaker og reservere plass senest kl. 12:00 dagen før besøket (bruk kontaktskjemaet på denne siden).…

Publikumskalender

Ingen arrangement funnet!