Utforsk arkivene
IKA oppbevarer eldre og avslutta arkiv for fylkeskommunen og 25 kommuner i Rogaland. I hovedsak er det snakk om arkiv fra kommunale virksomheter, men vi har også enkelte arkiv fra private virksomheter og privatpersoner. Arkiv overføres fra kommunene til IKA når det er om lag 25-30 år gammelt.
Kommunalt arkiv
Kommunalt arkiv er arkiv skapt av et kommunalt organ. Med kommunalt organ forstås kommunestyret og ethvert organ som kommunestyret, eller formannskapet etter delegert myndighet, har opprettet etter kommuneloven eller særlov. Eksempler på kommunale organ kan være skoler, barnehager, helsestasjoner, sykehjem, og kommunale kontorer, styrer, råd, nemnder og utvalg.
Arkivmaterialet etter kommunale organer er omfattende og mangfoldig, men visse typer arkiv går igjen:
- Møtebøker (referater fra møter i kommunale styrer, råd, nemnder og utvalg)
- Kopibøker (kopier av utgående brev)
- Journaler (kronologisk oversikt over inn- og utgående brev)
- Saksarkiv (saksdokumenter og korrespondanse)
- Spesialarkiv (arkivmateriale som er unikt for en type arkivskaper, f.eks. vitnemålsprotokoller på ungdomsskoler eller skattelister på likningskontorer)
- Personarkiv (f.eks. personalmapper, elevmapper, klientmapper osv.)
- Regnskap og budsjett
Privatarkiv
Bedriftsarkiver, organisasjonsarkiver (foreningsarkiver), institusjonsarkiver, personarkiver, gårdsarkiver og samlinger er alle privatarkiv. Dette er arkiver som kan være nokså ulike, både når det gjelder opphav, omfang og struktur.
Mens offentlig sektor er pålagt å bevare arkivene sine etter arkivloven, er arkiv skapt av private aktører vanligvis ikke omfattet av denne loven.
Kommunene har samlet flere privatarkiv som i stor grad er nært knyttet til lokalforvaltning, f. eks. idrettslag, ungdomslag m.m.
Kataloger
Alt materialet som IKA oppbevarer er tilgjengelig på Arkivportalen.no.
Tilgang
I utgangspunktet er alt arkiv fritt tilgjengelig for publikum. Unntaket til dette er materiale som er underlagt taushetsplikt, jf. forvaltningsloven § 13. Taushetsplikten bortfaller normalt etter 60 år, men for barnevern- og adopsjonssaker bortfaller den ikke før det er gått 100 år.
IKA har startet med digitalisering av arkivmateriale, men foreløpig er arkivene først og fremst tilgjengelige på lesesalen i Arkivenes Hus. Les mer under «Besøk lesesalen».
Rettighetsdokumentasjon, det vil si opplysninger om din egen oppvekst, skolegang eller helse, kan du få tilsendt elektronisk til din postkasse i Altinn. Les mer under «Opplysninger om deg selv».
Arkivportalen og Digitalarkivet
Det materialet som IKA oppbevarer, og som er gjort tilgjengelig i Arkivportalen og i Digitalarkivet, kan finnes for hver kommune ved å slå opp i tabellen under.
Det er for øvrig bare å benytte vårt kontaktskjema dersom du har spørsmål: