Våre fotosamlinger

Flere av våre eierkommuner har avlevert fotosamlinger til oss. Materialet er stort sett fra lokalpolitikken, barnehager, skoler og kultursektoren. Dessuten kan det være fotosamlinger i arkiv til helse- og sosialsektoren (inkludert flere institusjoner) og i privatarkiver. Foreløpig er ikke alt fotomaterialet ferdig ordnet og registrert. Kontakt oss for å finne ut hva vi har av foto fra din kommune.

Flyfoto fra Widerøe

Vi får jevnlig forespørsler om flyfotoene fra Widerøe. Widerøe fløy over hele landet og fotograferte i årene 1934-1972, men etter sammenslåingen med Fjellanger fikk kommunene tilbud om å kjøpe de fleste skråfotoene som var tatt frem til da. Noen få kommuner har foto fra hele perioden, men det meste er fra begynnelsen av 1950-tallet til midten av 60-tallet. Frem til 1960 er fotoene i svart/hvitt. I samlingene er det ofte flere negativer enn positiver, og det kan finnes positiver som det ikke er negativer av og motsatt. Positiver/registerkort har også stedsnavn og navn på vedkommende som bestilte fotoet fra Widerøes selgere den gang. 

De fleste samlingene ble i lang tid oppbevart hos IKA/Statsarkivet i Stavanger, men i 2013 ble en redningsaksjon for Widerøe-fotoene iverksatt av Nasjonalbiblioteket. Flere kommuner bestemte seg da for å sende flyfotoene inn til dem. Disse er skannet og tilgjengelige gjennom nasjonalbibliotekets nettside. Oversikten viser status for kommunene i Rogaland (lenke til liste kommer).

Widerøe tok også ortofoto/vertikalfoto som blant annet ble brukt til kart og arealplanlegging. Hvor mange serier som er bevart av disse varierer fra kommune til kommune, men kartverket har gjort flere årganger tilgjengelige via Norge i bilder. I tillegg finnes noe på DigitaltMuseum. 

Bestilling av digital kopi

Foto eller negativer lånes ikke ut til privatpersoner, men det er mulig å bestille en digital kopi.

Standard leveringsformat er TIF-filer, A4-størrelse og 300 dpi. Dersom noe annet ønskes, må dette oppgis.

Leveringstid: 1 – 2 uker, men dette kan variere ut fra antall foto som bestilles. Faktura sendes ut i etterkant med to ukers betalingsfrist.

Priser for digital kopi

kr. 125,- pr. foto. kr. 75,- pr. foto ved bestilling på 10 stykker eller mer.

Vilkår for bruk av foto

  • Kilde skal oppgis ved all bruk, det vil si kommune/fylkeskommune, depotinstitusjon og opplysinger om selve fotoet.
  • Navn på fotograf og/eller kunstner skal alltid gjengis. Om navnet ikke er kjent, skal det opplyses at opphavsmannen er ukjent.
  • Vis aktsomhet ved gjengivelse.
  • Brukes utsnitt eller korrigeres foto skal dette opplyses.
  • Foto skal kun brukes til det avtalte formålet. Videre eller annen bruk av foto reguleres av ny avtale

For øvrig vises det til bestemmelsene i åndsverkloven.

Se også

Fotonettverk Rogaland. På nettsiden finnes blant annet informasjon om andre arkivinstitusjoners samlinger og fotobevaringsarbeidet i fylket.

Arkivverkets fotoside har blant annet informasjon om fotosamlingene til Statsarkivet i Stavanger.

Stavangerbilder har foto fra Stavanger Byarkiv.

DigitaltMuseum har foto fra museer og arkiv i hele landet.

Universitetsmuseenes fotoportal har historiske foto fra hele Rogaland som blant annet er tatt i forbindelse med arkeologiske utgravninger.

Johan Ottesen historiske fotoarkiv og forlag har bl.a. flyfoto fra Telemark flyselskap, Nor-Fly og K. Harstad Kunstforlag

Kartverket har historiske kart, flyfoto og opplysninger om eiendom.

Aktuelt fra IKA

Ledig stilling som rådgiver

Vi søker en engasjert medarbeider med stor arbeidskapasitet til utfordrende arbeidsoppgaver i et fagmiljø i endring. Søknadsfrist 14. september. Les mer og søk på Jobbnorge.…

Jæren på digitalarkivet!

Korleis var det politiske klimaet på Jæren før i tida? Kva var dei opptatt av i kommunestyra? Dette kan du no finne ut på digitalarkivet.no. No er alle kommunestyre- og formannsskapsprotokollar frå Hå, Time og Klepp tilgjengelege digitalt frå 1837-1920. Her finn du protokollar etter både Ogna, Nærbø, Varhaug og gamle Haa kommune, Time og […]…

Kontaktskjemaet er no i orden igjen!

Me har no løyst dei tekniske problema med kontaktskjemaet og du kan no bruke det igjen når du skal søke innsyn i arkiv hjå oss.  …

Siste nytt fra Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Me er glade for å vere i gang med lage privatarkivplan for Rogaland. I tillegg er me så heldig å ha fått tilsatt Berit Bass til å gjere den viktige jobben. Berit har lang erfaring med arbeid med privatarkiv, både frå Statsarkivet i Stavanger, Jærmuseet og Stavanger byarkiv. Me ønskjer Berit velkommen til oss! ... Se merSe mindre

Me er glade for å vere i gang med lage privatarkivplan for Rogaland. I tillegg er me så heldig å ha fått tilsatt Berit Bass til å gjere den viktige jobben. Berit har lang erfaring med arbeid med privatarkiv, både frå Statsarkivet i Stavanger, Jærmuseet og Stavanger byarkiv. Me ønskjer Berit velkommen til oss!

Kommentér på Facebook

Lykke til med jobben Berit

Vis flere